OhSnapTv - Logo

IN THE SPOTLIGHT

‘A.I’ won the Special Award in the #kumanpictureschallenge short film competition. The protaganist, Zairul is an introvert and doesn’t interact much with people. For two weeks Zairul has been living alone with an A.I. being his only friend. Watch it here

Zairul Eizam 2

ZAIRUL EIZAM

Tell us about yourself
Nama saya Zairul Eizam Abdul Rahman, berumur 32 tahun dan asal daripada Johor Bahru. Pada masa ini saya menetap di Shah Alam. Saya seorang penjawat awam dan juga HRDF Certified Trainer.


How did the idea and story of this film come about?
Idea short film A.I ni dapat based on pengalaman. Ada satu masa saya duduk berbual cakap pasal kawan yang lama tak jumpa. Kemudian bila saya buka Facebook terus ada keluar notification ‘Friend Suggestions’. AI mempunyai kesan besar dan telah menjadi sebahagian daripada kehidupan kita.
 
Ini juga merupakan refleks kepada apa yang selalu kita kongsi di media sosial tanpa mengira sama ada anda orang yang introvert atau ekstrovert.
What inspiration or references did you draw from in terms of other films, mediums, filming techniques?
Inspirasi saya datang dari gerakan filem Dogme 95 yang mempunyai manifesto peraturan yang ketat. Salah satunya ialah filem tanpa kredit pembukaan dan kredit penutup. Perlu diingat, filem pendek ini tidak mempunyai semuanya. Ia mengikuti aturan praktis, di mana 3 saat pertama filem perlu menarik perhatian penonton. Jika tidak, penonton akan meleret ke kiri atau pergi ke video seterusnya.


What were some of the challenges you faced in getting this film made?

Cabaran terbesar adalah suite penyuntingan. Remy Temerloh (co-shoot) menghadapi beberapa masalah sebenar dengan komputernya tetapi semuanya akhirnya berjaya.